Δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την τουριστική υποδομή του Νησιού

Το πρόγραμμά μας προβλέπει σειρά δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που καλύπτουν το τουριστικό απόθεμα του νησιού μας, πέρα από το Ιστορικό και Πολιτιστικό. Η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί κυρίαρχο στόχο.

Ύδρα: Η πρώτη ματιά

 Ο εισερχόμενος στο λιμάνι της Ύδρας αντικρίζει και εκτίθεται σε μια εικόνα που δεν βλέπει σε κανένα ιταλικό ή ισπανικό λιμανάκι – νησί από τα γνωστά.

Το θέμα αυτό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης περιέχεται σε ένα μακρύ κατάλογο που δεν είναι κατ’ ανάγκη οικονομικά απαγορευτικός.

Αναφερόμαστε:

 • στα καλώδια της παραλίας
 • στα εμφανή κλιματιστικά της παραλίας
 • στα σκουπίδια του λιμανιού
 • στις συνθήκες διατήρησης των ζώων στην παραλία (μουλάρια και γαϊδούρια)

Χρειάζεται:

 • σύμφωνη γνώμη και θέληση των επαγγελματιών της παραλίας
 • συντονισμένη προσπάθεια

Προτείνουμε: Το Σωματείο να αναθέσει φωτογραμμετρική αποτύπωση των κτιρίων που βρίσκονται πάνω στο ανάπτυγμα της παραλίας. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει τον οδηγό για τις οποιεσδήποτε βελτιώσεις αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Ύδρας, μετά από διαβούλευση με τους επαγγελματίες.


 Hydra Open Doors

Προκειμένου οι ξενοδοχειακές μονάδες να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προτείνουμε δημιουργία προγράμματος ξεναγήσεων στα αρχοντικά.

Επιβάλλεται να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

 • να εντοπιστούν τα 10-15 καλύτερα αρχοντικά
 • να διερευνηθεί η αποδοχή των ιδιοκτητών, τα αρχοντικά αυτά, να ανήκουν στην κατηγορία «επισκέψιμα»
 • να εκπαιδευτούν 4-5 νέοι και νέες της Ύδρας που θα υλοποιούν τις ξεναγήσεις
 • να επιλεγεί ένας ιστορικός που θα:
  • επιμεληθεί το κείμενο της εκπαίδευσης των ξεναγών
  • εκπονήσει μικρό φυλλάδιο με την ιστορία του αρχοντικού, της οικογένειας και της συμβολής της στον αγώνα του Έθνους

Ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς και του περιβάλλοντος χώρου

Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μελέτη που θα αναθέσει ο Δήμος Ύδρας και έχει ήδη εξασφαλίσει έγκριση από την Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το Σωματείο θα μπορούσε να συμβουλέψει το Δήμο για τη διαχείριση του διαγωνισμού ή / και την λειτουργία της αγοράς, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τη Δημοτικά Αρχή.


Ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού

Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ύδρας και Σπετσών και τον Δήμο Ύδρας φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση και ανάδειξη μνημείων και χώρων θρησκευτικής λατρείας του νησιού και στην αύξηση της επισκεψιμότητας τους σε συνδυασμό με τις εορταστικές αιχμές των Θεοφανίων, του Ευαγγελισμού, του Επιταφίου και του Δεκαπενταύγουστου.


Ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού υψηλού επιπέδου και προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων μονοήμερης ή διήμερης διαμονής

Το Σωματείο ΥΔΡΑ 21 έχει ζητήσει έχει πάρει προτάσεις από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες για τον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμό κρουαζιέρας, οι οποίες είναι διαθέσιμες εδώ. Οι προτάσεις αυτές έχουν υποβληθεί στο Δήμο Ύδρας και στο μελετητή – σύμβουλο του Δήμου που επεξεργάζεται και προετοιμάζει την πρόταση του Δήμου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ των νησιών του Σαρωνικού, προκειμένου να τις ενσωματώσει στο εν λόγω πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση των εξειδικευμένων μελετών που απαιτούνται ώστε το νησί να συμπεριληφθεί στους προορισμούς κρουαζιέρας και συνεδρίων της διεθνούς αγοράς.


Σύγχρονη Τεχνολογία

Το Σωματείο προγραμματίζει τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιοποιημένου υλικού που αφορά κυρίως τα μνημειακά κτίρια και κτίσματα με στόχο τη διατήρηση – διάσωση πολύτιμων αρχιτεκτονικών και άλλων πολιτιστικών στοιχείων και στην ανάδειξη ειδικών εφαρμογών που θα ενισχύσουν την εκπαίδευση και την προσέλκυση αφ’ ενός μεν επισκεπτών στους ίδιους τους χώρους αλλά και δημιουργίας συνεδριακών και λοιπών εκδηλώσεων με τρισδιάστατες εικονικές ανακατασκευές (animation).

Το ψηφιακό αυτό απόθεμα θα αποτελεί ταυτόχρονα ένα διαρκές παρατηρητήριο για την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων συναφών με την προστασία και ανάδειξη μνημειακών αρχιτεκτονημάτων της Ύδρας.

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΥΔΡΑ 21 (e-Βιβλιοθήκη) θα περιλαμβάνει όλες τις παραγωγές υλικού στους τομείς των Εκδόσεων, Ντοκιμαντέρ, Εφαρμογών Ψηφιακών Ξεναγήσεων και Τρισδιάστατων (3D) Απεικονίσεων.


Και συνεχίζουμε…

 Η σειρά των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών του ΥΔΡΑ 21 δεν σταματά εδώ. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε προοπτική που είναι σύμφωνη με την αποστολή του. Έτσι, το Σωματείο σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του και σε άλλους τομείς όπως η γαστρονομία, η μόδα και το design.