Έργα για την ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ύδρας

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΥΔΡΑ 21 προβλέπει την εκπόνηση και υλοποίηση σημαντικών έργων που περιλαμβάνουν:

Αναστήλωση τριών εμβληματικών Ανεμόμυλων του Νησιού

Στο λοφίσκο δυτικά του λιμανιού, υπήρχαν ανεμόμυλοι οι οποίοι είναι σήμερα γκρεμισμένοι και απομένουν μόνο τα θεμέλια.

Η αναστήλωση / ανακατασκευή των εμβληματικών αυτών ανεμόμυλων αποτελεί έργο μακράς πνοής. Για το έργο αυτό υπάρχει έτοιμη αρχιτεκτονική μελέτη, εγκεκριμένη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, και μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε πρόσφατα. Το ΥΔΡΑ 21 υποστηρίζει το Δήμο στις προσπάθειες αισθητικής και λειτουργικής αξιοποίησης των τριών μύλων.

Η αποκατάσταση των μύλων θα αναβαθμίσει αισθητικά την είσοδο στο λιμάνι, ενώ παράλληλα  θα προσφέρει χρήση προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα (αιολική ενέργεια).

Το ΥΔΡΑ 21 παροτρύνει τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου.

.


Αποτύπωση του Αρχοντικού Γ. Βούλγαρη

Το οικόπεδο στο οποίο ήταν κτισμένο το αρχοντικό του καπετάν Γιώργη Βούλγαρη, ανήκει σήμερα στο Δήμο Ύδρας. Το αρχοντικό αυτό – πραγματικό «σεράι» – χτίστηκε το 1802 και κατεδαφίστηκε με απόφαση του Δήμου Ύδρας στις παραμονές των βαλκανικών πολέμων (1912).

Από αυτόν τον χώρο πρέπει να απομακρυνθούν τα μπάζα προκειμένου να αποτυπωθούν όλοι οι κρυφοί χώροι που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Το ΥΔΡΑ 21 φιλοδοξεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια μελέτη εκσκαφής και αποτύπωσης των θεμελίων του Αρχοντικού. Στη συνέχεια, αφού βρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης του έργου – το αρχοντικό θα πρέπει να ανακατασκευαστεί για να στεγάσει υπερσύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις και την πινακοθήκη  του Δήμου.

Για την αποκατάσταση του Αρχοντικού έχει εκπονήσει προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη ο Καθηγητής Γ. Προκοπίου. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ενός διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, τον οποίο θα προκηρύξει ο Δήμος.


Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας και στερέωσης της πύλης του Αρχοντικού του Μπέη Βούλγαρη

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση στη κεντρική πύλη και στον  πυργίσκο της σκοπιάς του αρχοντικού για να ενισχυθεί η στατική τους επάρκεια.

Το Σωματείο θα χρηματοδοτήσει τη σχετική μελέτη.

 

 

 


Αξιοποίηση του Αρχοντικού Παύλου Κουντουριώτη

Το αρχοντικό κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Γεωργίου Κουντουριώτη (1782-1858) πλοιοκτήτη και πρωθυπουργού, στα δυτικά του λιμανιού της Ύδρας και φιλοξένησε την οικογένεια του τελευταίου. Με την πάροδο του χρόνου λόγω του κόστους συντήρησης ο ένας όροφος της οικείας εγκαταλείφθηκε.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγγονός του Γεωργίου πραγματοποίησε εκτεταμένες επισκευές στο αρχοντικό.

Το 1991 το αρχοντικό αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (επί Υπουργίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα) προκειμένου να μετατραπεί σε Μουσείο.

Επισκευές και συντηρήσεις εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα μείζονος αποκατάστασης του μνημείου που ολοκληρώθηκε το 2003 και κόστισε περί τα 2εκ. ευρώ.

Ο τάφος του Π. Κουντουριώτη βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από το αρχοντικό.

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την απόδοση σε κατάσταση άριστης λειτουργικότητας του αρχοντικού. Όλα αυτά τα χρόνια το αρχοντικό παραμένει κλειστό. Έτσι το σπίτι του 1ου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει παραδοθεί για μια ακόμη φορά στη φθορά του χρόνου.

Ο Δήμος της Ύδρας έχει ζητήσει να συμβληθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράφοντας μια Προγραμματική Πολιτιστική Σύμβαση που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Νομαρχιακή – Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Υπουργείο Πολιτισμού

  • Νόμος 3463/2006 (ΦΕΚ 114/30.6.2006 Α’), Άρθρο 225
  • Νόμος 3852/2010 (ΦΕΚ 87/7.6.2010 Α’), Άρθρο 100
  • Νόμος 4049/2012 (ΦΕΚ 35/23.2.2012 Α’), Άρθρο 42-43
  • Νόμος 4071/2012 (ΦΕΚ 85/11.4.2012 Α’), Άρθρο 8

Η παραπάνω σύμβαση θα δώσει ζωή στο Αρχοντικό μετατρέποντάς το σε πνεύμονα πολιτισμού και μουσείο των προσωπικών αντικειμένων του Προέδρου Παύλου Κουντουριώτη.

Θα μπορέσει να στεγάσει ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως:

  • Πινακοθήκη του Δήμου σαν παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης εκθέτοντας εμβληματικά έργα με θέμα την Ύδρα (Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Παναγιώτη Τέτση κ.α.)
  • Αίθουσα περιοδικών Εκθέσεων
  • Λέσχη Κινηματογράφου για επιλεκτικές προβολές διάσημων ταινιών που γυρίστηκαν στην Ύδρα.

Το Σωματείο θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου για ανάδειξη και αξιοποίηση του σπουδαίου Αρχοντικού.


Συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη ανήκει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπως και το σπίτι του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση.

Το Σωματείο έχει συζητήσει με τη διοίκηση του Μουσείου τους τομείς συνεργασίας των δύο φορέων που θα προσθέσουν υπεραξία στην όλη προσπάθεια.

Εκτιμούμε ότι ένα πρωτόκολλο συνεργασίας θα μπορούσε να εκπονηθεί εντός του 2017.


Ανάδειξη του Αρχοντικού Μανώλη Τομπάζη

Το Αρχοντικό ανήκει στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ΥΔΡΑ 21 πιστεύει ότι, σε στενή συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Αρχοντικό αυτό θα μπορούσε να αναδειχθεί σε Διεθνές Κέντρο Εικαστικών Τεχνών με εκδηλώσεις υψηλού κύρους.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις με αξιωματούχους της Σχολής Καλών Τεχνών, έχουν εντοπιστεί τα πρώτα σημεία κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία θα καταγραφούν και θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.


Δράσεις προβολής του έργου του Παναγιώτη Τέτση

Το Σωματείο προτίθεται να αναθέσει σε εξειδικευμένη ομάδα να μελετήσει και να προτείνει σειρά δραστηριοτήτων γύρω από τη ζωή, το έργο και την προσφορά του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση στην Ύδρα. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα κάθε Μάρτη, ως ημέρα μνήμης του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου.

Η δράση αυτή θα γίνει σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.


 

Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας

Το Αρχείο, που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, διαθέτει πλήθος πολύτιμων εγγράφων, τα οποία σήμερα παραμένουν απρόσιτα.

Το έργο ψηφιοποίησης του Αρχείου και Τεκμηρίωσης του υλικού θα ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση Μελετητών και Πανεπιστημιακών διδακτορικών Σπουδαστών.


Προετοιμασία φακέλου για την ένταξη της Ύδρας στην UNESCO

Προετοιμασία φακέλου για την ένταξη της Ύδρας στην UNESCO. Η Ύδρα συγκεντρώνει μοναδικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την καταστήσουν μέλος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το ΥΔΡΑ 21 θέλει να συμβάλλει στην εξέταση αυτής της δυνατότητας με γνώμονα τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού και οπωσδήποτε με την πρωτοβουλία του Δήμου Ύδρας.